Alice Moisescu: De ce iubesc fotografia

O cafea în același lobby hotelier și Alice, prietena mea parca dintotdeauna. Mă privește cu un zâmbet discret, urmărindu-mă în timp ce-mi așează în față, ceașca de cafea aburindă. Cu privirea ațintită acum către fereastră, contemplând parcă ploaia, o întrerup, întrebând-o, în fond, ce înseamnă pentru ea fotografia și ce a ținut-o legata de acest domeniu atât timp. Eu o cunosc pe Alice de 5 ani, ani în care am bifat o sumedenie de proiecte frumoase. Exact așa, cu perfecțiune, cum știe doar ea, începe sa îmi relateze.

“Ador fotografia. Ador imaginile. Ador tot ceea ce transmite un mesaj. Să creezi iluzii, să naşti idei originale, poezie de imagini, metafore vizuale, sensuri noi prin titluri, concret prin abstract sau abstract prin concret .. nu inseamna putin.”

O cercetez ceva mai atent decât de obicei, iar ea îmi observă interesul, astfel că înghiți ultimul strop de cafea și mă roaga să nu o întrerup până nu va încheia. O aprob printr-un simplu gest al capului.

“Imi amintesc si acum, amuzata, prima colaborare cu Cristi Buga, fotograf profesionist pe vremea aceea. Era dimineata. Dimineata de septembrie. Primesc un mesaj de la Cristi. Imi cerea simplu, concis sa ii servesc drept muza. Eram coplesita. O saptamana mai tarziu, ma aflam in studioul lui din Bucuresti, in fata unui aparat de fotografiat, usor temuta de necunoscut, insa vesela, naturala si genuina. M-a frapat din prima secunda in ce ma puteam transforma, ce puteam transmite .. Pentru ca adevarata fotografie, cred eu, este cea purtatoare de mesaj. Adevarata fotografie te face sa pastrezi intiparit pe retina si in minte imaginea pe care ai vazut-o. Sa suprinzi, sa dai nastere unor stari, unor emotii ..e fascinant. Pentru mine, fotografia inseamna eliberare. Eliberare din marasm. Inseamna libertate, acceptare si profunzime. Fotografia e unul din putinele lucruri ce imi aduc bucurie sufletului ..si cred ca asta e cel mai important. Sa stim sa ne hranim sufletele cu lucruri frumoase, cu lucruri sanatoase, fara concesii sau judecati. Iar eu gasesc asta in fotografie. Asa cum gasesc si in lectura, in oameni sau in muzica.”

Ii torn, de data asta, eu cafea in ceasca, ii intind zaharul brun, iar ea continua:

“Fire emotionala, usor vulnerabila, intotdeauna am incercat sa transmit mesaje contradictorii firii mele. Iar, prin fotografie, asta fac. In fotografie pot fi puternica. Pot fi intriganta. Pot fi exact cum vreau eu. Asa cum spunea si sculptorul Henry Moore ‘ arta este o expresie a imaginatiei si nu o reproducere a realitatii ..’

Pentru mine expresia ‘o imagine face cat o mie de cuvinte’ se valideaza. Pentru ca asa as sti sa creez una care sa genereze o mie de cuvinte ..mai cu seama,as putea chiar si scrie o mie de cuvinte despre ea ..

Fotografia aduce ordine in haos. Secretul sta in simplitate. Si da. se aplica. Mai putin inseamna mai mult !”

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s